Placeholders logotyp, till startsidan

Säkerhetsskyddsavtal – samverkan mellan fler än två parter

Vid samverkan eller samarbete mellan aktörer som bedriver säkerhetskänslig verksamhet kan ett säkerhetsskyddsavtal ingås mellan fler än två parter. Avtalet ska då ingås i en nivå som motsvarar den högsta nivå som hade gällt i fall parterna istället ingått bilaterala avtal.

En verksamhetsutövare som har ingått ett säkerhetsskyddsavtal enligt 4 kap. 1 § säkerhetsskyddslagen (2018:585) ska anmäla det till den som beslutar om placering i säkerhetsklass och tillsynsmyndigheten (enligt 6 kap. 5 § SSF). En anmälan ska också göras när ett säkerhetsskyddsavtal upphör att gälla. Den som beslutar om placering i säkerhetsklass ska skyndsamt vidarebefordra anmälan till Säkerhetspolisen. Ett ingånget säkerhetsskyddsavtal anmäls till Säkerhetspolisen på blanketten ”Underlag för säkerhetsskyddsavtal – samverkan” där flera samverkansparter kan anges. Säkerhetspolisen behöver endast ett underlag för respektive säkerhetsskyddsavtal.

Vid samarbete eller samverkan kan säkerhetsprövningen under vissa förutsättningar göras mindre långtgående och grundutredning, registerkontroll och särskild personutredning underlåtas. Detta gäller endast under förutsättning att personen i fråga redan är föremål för en säkerhetsprövning som omfattar det aktuella samarbetet eller samverkan (3 kap. 3 § första stycket SSL och 7 kap. 3 § andra stycket PMFS 2022:1). För att undantaget ska kunna tillämpas måste alltså personen i fråga redan vara säkerhetsprövad med hänsyn till all den säkerhetskänsliga verksamhet som personen kan få tillgång till inom ramen för samarbetet eller samverkan.

Parterna behöver säkerställa att aktuella befattningar placeras i rätt säkerhetsklass med hänsyn till den sammantagna säkerhetskänsliga verksamheten som denne de kan få tillgång till genom förfarandet. Därför behöver parterna i samråd utreda vilket deltagande i aktuell samverkan eller samarbete som ska placeras i vilken säkerhetsklass, samt vilket deltagande som föranleder krav på säkerhetsprövning utan placering i säkerhetsklass. Kontrollorsaken kan vara bredare än för den egna verksamheten men behöver beskrivas, exempelvis att man ska samarbeta eller samverka inom totalförsvarsplanering. Vidare behöver det upprättas rutiner för att följa upp att berörda parter i samverkan eller samarbetet genomför en adekvat säkerhetsprövning av aktuella personer.

När undantaget om mindre långtgående säkerhetsprövning inte är tillämpligt kan en registerkontroll kopplas till ett säkerhetsskyddsavtal avseende samarbete eller samverkan. Om det vid registerkontrollen eller den särskilda personutredningen framkommit uppgifter som ska lämnas ut för säkerhetsprövning meddelas endast den som ansökt om registerkontrollen.

Senast ändrad

 4 juni 2024

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor