Placeholders logotyp, till startsidan

Sverige i fokus för allvarliga hot

Publicerad 8 februari 2023

Den senaste tidens händelseutveckling med hot som riktas mot Sverige och svenska intressen är allvarlig och påverkar Sveriges säkerhet. Säkerhetspolisen ser en ökning av antalet attentatshot i underrättelseflödet.

Reaktionerna efter bland annat koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm i januari har varit omfattande. Säkerhetspolisen har tidigare konstaterat att situationen kan vara hotdrivande och bedömningen är att säkerhetsläget har försämrats. Detta ska ses i ljuset av det försämrade säkerhetsläget i omvärlden och händelser som den internationellt uppmärksammade LVU-kampanjen som riktas mot den svenska socialtjänsten.

Säkerhetspolisen hanterar löpande information om attentatshot som riktas mot Sverige och svenska intressen utomlands och agerar för att avvärja och förhindra dessa. Efter den senaste tidens händelser kan Säkerhetspolisen se i underrättelseflödet att attentatshoten har ökat.

Utvecklingen innebär att Sverige bedöms stå i större fokus än tidigare för våldsbejakande islamism globalt.

Säkerhetspolisen samverkar nära partners nationellt och internationellt i vårt arbete att skydda den nationella säkerheten och bedömer löpande hotet. Situationen efter den senaste tidens händelser är problematisk.

Säkerhetspolisen har inte fattat beslut om någon förändring av terrorhotnivån. Den är fortsatt på en förhöjd nivå. Terrorhotnivån baseras på en långsiktig bedömning, vilket innebär att om utvecklingen fortsätter över tid kan en höjning av terrorhotnivån komma att ske.

Publicerad

 8 februari 2023

Kontraterrorism Terrorism

Dela denna artikel

Placeholderlogotyp

Säkerhetspolisen avvärjer hot mot Sveriges säkerhet och mot medborgarnas fri- och rättigheter. Vårt uppdrag är att säkra framtiden för demokratin.

Sociala medier

Följ Säkerhetspolisen i sociala medier. Vi finns på Twitter, Instagram och LinkedIn

Tipsa oss

Har du sett eller hört något som Säkerhetspolisen kan ha nytta av i arbetet för att skydda Sverige?

Till tipssidan

Telefon: 010-568 70 00

Om kakor på webbplatsen

På denna webbplats används endast nödvändiga kakor för att webbplatsen ska fungera. Genom att klicka på "Jag förstår" sätts också en kaka för att fortsätta hålla meddelandet stängt.

Läs mer om kakor